Ambulans under utryckning. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Arbetstider

Landstinget svarar på ambulanskritik

"Vi följer arbetstidslagen"
1:35 min

Landstinget svarar nu på kritiken om ambulanspersonalens arbetstider som vi tidigare berättat om. Torbjörn Nyvall,verksamhetschef inom ambulanssjukvården, säger att man följer arbetstidslagen.

I nyheterna tidigare idag hävdade Peter Blom, skyddsombud på ambulansen i Hagfors, att personalens 24-timmarspass är farliga. Både för den som arbetar och den som tar emot vård.

Det Peter Blom hänvisar till är bland annat en svensk forskare,Torbjörn Åkerstedt, som har gjort studier i det här och han menar att om dom sista timmarna i 24-timmars perioden infaller mellan klockan fyra och sju på morgonen så kör och vårdar personalen lika dåligt som en person med en promillehalt på mellan 0,5 och 0,8 i blodet.

– Vi följer arbetstidlagen och vi har ett lokalt kollektivavtal med vårdförbundet och kommunal. I första läget får man ju förutsätta att lagstiftningen tar hänsyn till de här frågorna, säger Torbjörn Nyvall, verksamhetschef inom ambulansvården i Värmland.

– Det här är en samverkansfråga som vi jobbar med tillsammans med skyddsombuden och de fackliga organisationerna, som är i allra högsta grad en levande fråga, säger Torbjörn Nyvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".