Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Rovdjur

Sjätte vargen skjuten i Värmland

I eftermiddags fälldes den sjätte och sista vargen under licensjakten i Värmland. Vargen sköts vid 16-tiden i närheten av Gunnarskog.

Därmed är årets licensjakt på varg avlyst, säger Lars Furuholm rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Efter två dagars vargjakt hade tre vargar fällts, två tikar och en hanne.

Den 17 januari fälldes den fjärde vargen, en hanvalp. Vargen skadesköts och vid eftersöket lossades flera skott som missade djuret. Eftersom den föll nära Glaskogen så finns det skäl att misstänka att den kommer från den flock som i höstas sågs i dessa trakter innan snön kom. En föryngring har skett i trakten och DNA-analyserna kommer så småningom att ge besked om valpens härstamning och flocktillhörighet.

Den femte vargen var en vuxen hanne som sköts i närheten av Månäs norr om Ambjörby i Torsby kommun.

Naturvårdsverket beslutade i höstas att 20 vargar fick fällas i sex län under licensjakt på varg för 2011. I Värmland innebar beslutet jakt på sex vargar. Licensjakten på varg följer riksdagens mål med 20 föryngringar och högst 210 individer fram till 2012. Förutom Naturvårdsverkets egna mål bygger beslutet även på inventeringsresultaten i länen, forskarrapport om vargjakt från SLU, samt länsstyrelsernas och Nationella Rovdjursrådets yttranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista