Vargvalpar utplanteras i vår

Redan i vår ska utplantering av varg påbörjas, då genom att ta valpar födda i svenska djurparker och placera ut dem bland valpar födda i vargrevir, men det kan högst bli tal om en handfull individer. Det meddelade miljöminister Andreas Carlgren vid en presskonferens på torsdagen.

Att flytta vuxna vargar kan bli aktuellt under senare delen av det här året och tidigast nästa år kan det bli tal om att ta valpar födda i Finland, och placera in dem i skandinaviska vargpopulationen. Det ska i så fall ske efter dialog med finska myndigheter, men de har tidigare sagt nej.

Och det kan bli fortsatt licensjakt på varg. Carlgren sa att beslut om jakt ska tas i Sverige, nära vargstammen och inte i Bryssel, och Naturvårdsverket får i uppdrag att utvärdera årets licensjakt.

Men ministern underströk att det här beslutet inte ska tas som ett svar på kritiken från kommissionen, utan som en fortsättning på riksdagens beslut från 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista