Lars Furuholm, rovdjursansvarig länsstyrelsen. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Vargjakten

Sverige närmare domstol för varghantering

1:16 min

Idag beslutade EU-kommissionen att formellt protestera mot hur Sverige sköter sin vargstam. Det här är första steget mot att dra Sverige inför EU-domstolen.

I det protestbrev som EU-kommissionen idag har beslutat att skicka till Sverige slås fast att den svenska vargstammen är utrotningshotad. Och därför är vargen skyddad enligt EUs lagstiftning och skyddade djur får inte skjutas. Det är skälet till att EU-kommissionen riktar kritik mot den pågående vargjakten i Sverige - där regeringen har gett tillstånd till att 20 vargar får skjutas.

Det undantag mot jaktförbudet som finns enligt EU-reglerna är så kallad skyddsjakt om till exempel boskap är hotad av varg men det är ju nåt annat än årets och förra årets licensjakt.

Den ansvarige EU-kommissionären Janez Potocnik vänder sig också emot att Sverige tillät vargjakten innan man genomfört planerna på att inplantera nya vargar från andra länder, vargar som inte är släkt med den kraftigt inavlade svenska vargstammen. EU är också kritiskt till det tak som Sverige har infört - att det inte får finnas flera än 210 vargar i landet.

Sverige ska nu svara på EU-kommissionens kritik och om inte Sverige gör vad som krävs för att anpassa sig till EUs lagstiftning så kan det här sluta med att Sverige dras inför EU-domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista