Eva Möller från Kunskapspriset och Hilda Hahne, Kärleksakuten, som prisades förra året. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio

Kunskapsspridare efterlyses

1:24 min

Finns det några kunskapshjältar i Värmland? Det undrade representanter från Kunskapspriset som under torsdagen besökte landshövdingens residens för att söka kandidater till årets pris. De senaste åren har det varit ont om värmlänningar som nominerats.

– Vi kan inte bara låta Stockholm, Göteborg och Malmö synas överallt. Vi hoppas att vi hittar många kunskapsspridare i Värmland och det är därför vi är här i dag, säger Eva Möller, från Kunskapspriset.

Om man vill nominera en person, hur ska den vara?

– Det ska vara en person som sprider kunskap för andra och som gärna är besjälad. Det har ingen betydelse vilket ämne, det behöver inte vara akademiskt, säger Eva Möller.

Vem som helst kan nominera en kunskapshjälte. Vinnaren belönas med en kvarts miljon kronor för sin spridning av kunskap. Priset är instiftat av Nationalencyklopedin och kommer delas ut av kronprinsessan Victoria på Kunskapsgalan i oktober. En pristagare förra året var föreningen Kärleksakuten som bland andra Hilda Hahne jobbar med.

– Vi är en sexualupplysareorganisation med läkarstudenter som går ut och föreläser om sex och samlevnad, känslor och lite sådana svårare frågor för ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Som en ideell organisation har man begränsade resurser men med Kunskapspriset har vi möjlighet att vidareutbilda alla våra upplysare, säger Hilda Hahne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista