Sten Bergström, profesor SMHI. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
Vänern

Översvämningsrisk lägre än förmodat

1:12 min

Risken att Vänern svämmar över är inte lika stor som man tidigare trott. Det framkom idag när professor Sten Bergström vid SMHI under konferensen "Planera för vatten i ett förändrat klimat" presenterade resultatet av sin utredning.

utredningen visar att högstanivåerna som Vänern kan nå är en halvmeter lägre än vad regeringens klimat- och sårbarhetsutredning tidigare visat.

– Nu har vi framför allt fått fram siffror som vi kan utgå ifrån, tidigare har det varit mycket spekulationer. Jag hoppas verkligen inte att de nya siffrorna betyder att man kommer att släppa fram bebyggelse men nu får vi i alla fall något slags riktmärke och en metod när vi sätter de högsta nivåerna, säger Sten Bergström, professor vid SMHI.

SMHI har med hjälp av nya beräkningmodeller och ny forskning och kommit fram till att vattennivån i Vänern i värsta fall kan komma att stiga upp till två och en halv meter över dagens medelvattenstånd.

 Men trots att sannolikheten att det skulle inträffa bara är en procent under en hundraårsperiod tycker Sten Bergström inte att det är en anledning att pusta ut.

– Problemet kvarstår, men det är något mer hanterbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista