1 av 4
Förorenade marken i Kolsäter som nu visar sig innehålla mer dioxin än vad man tidigare har befarat. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Säffle

Mer dioxin i Kålsäter än befarat

1:33 min

Ännu mer dioxin i marken har hittats vid det före detta sågverksområdet i Kålsäter. Den utökade markundersökning som gjorts visar också att fler områden måste granskas för att få en klar bild över föroreningarnas utbredning.

– Vi hade hoppats att få en avgränsning av föroreningarna men vi hittade lite mer. Vi tror att det varit en tidigare deponi där, i nordöstra kanten i en slänt. Sen är det ett kemikalieförråd på norra sidan om vägen. Där hittade vi också förhöjda halter dioxin, säger Bengt Nordgren, miljöchef i Säffle kommun.

Säffle kommun kommer nu att undersöka vilka risker som finns av spridning av dioxinet. I vattentäkten är halten av dioxin låg, liksom i tidigare mätningar, men en konsult har gjort bedömningen att dioxinet skulle kunna sprida sig till grundvattnet.

Kommunen kommer att skicka information till boende i området. Området kommer heller inte att vara lika tillgängligt vad gäller användning och odling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista