Foto: Eduardo Verdugo/Scanpix

Forskare kritiserar vargutplantering

1:52 min

Vargvalpar från svenska djurparker ska placeras ut i befintliga varglyor redan i vår. Det beslutade regeringen i går. Men det går för fort menar vargforskare och länsstyrelsepersonal som Sveriges Radio talat med.

Vargvalparna ska planteras ut i lyorna för att stärka den inavlade svenska vargstammen genetiskt. Men Inga Ängsteg, chef för Viltskadecenter på Grimsö forskningsstation tycker att beslutet kommer för snabbt.

– Att det är så bråttom är en politisk fråga och där tror jag med flera att det är olyckligt. Jag tror inte vargarna tjänar på långsiktigt att det är bråttom.

Det var i går som miljöminister Andreas Carlgren presenterade hur den svenska vargstammen ska förstärkas genetiskt - vargvalpar från svenska djurparker ska planteras ut i befintliga varglyor där vilda vargar förhoppningsvis ska adopterar ungarna som sina egna.

Men att ta djurparksvalpar är ingen optimal lösning.

– Vi hade allra helst tagit vilda valpar från Finland. Men de finska myndigheterna säger nej. De släpper gärna till vuxna vargar men inte valpar. Då återstår det här problemet med karantärsbestämmelser och sådana saker. Men det är inte förberett så därför hinner vi inte i vår. Då är det bara valpalternativet som återstår den här säsongen, säger Olof Liberg, vargforskare vid Grimsö forskningssation.

Maria Norrfalk är landshövding i Dalarna, men trots att hon är regeringens förlängda arm så tycker hon att besluten om varg går för snabbt.

– Det uppstår problem när det kommer politiska beslut med väldigt kort varsel. Det går inte att på bara några dagar hantera komplexa frågor, säger hon.

– Det är synd om man gör något forcerat som inte leder till något väldigt revolutionerande för vargarnas skull, utan kanske till och med blir negativt på lång sikt, säger Inga Ängsteg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista