Maharajah, närmast kameran och Lisa Skogh laddar inför loppet på Napolens gamla slott Grosbois utanför Paris. Foto: Annika Lindblom/Travkompaniet.
TRAV

Värmländsk hästskötare tävlar om miljoner i Paris

1:22 min

På söndag körs det kanske största travloppet i världen när Prix d'Amérique avgörs i Paris. En av favoriterna är svenske hästen Maharajah, som vann genrepet och verkar vara i toppform.

Hans skötare är Lisa Skogh från Svanskog, som just nu laddar upp i ett av Napoloens gamla slott, som numera är en gigantisk anläggning för travsport.

– Det är en jättestor gård, Napoleons gamla jaktslott, Grosbois heter det.

Beskriv hur det ser ut?

– Ungefär 1500 hästar, det är jättestort med massa körvägar, banor, slingor, det finns allt som man kan tänka sig. Det är hur bra träningsmöjligheter som helst.

Hur reagerar han, och kanske du också, på att komma till ett sådant ställe inför en så stor tävling?

– Det har gått bra, vi kom ju förra veckan. Han gjorde en start på söndagen för två veckor sedan så han har varit här i lite drygt två veckor nu och han verkar tycka att han bor här nu. Det funkar bra faktiskt, han är så pass cool hästen att det bekommer honom inte så mycket längre.

Hur är det för dig att vara ute och resa med Maharajah då?

– Det är otroligt kul.

Nu är det fredag, det är två dagar tills loppet körs. Hur laddar ni inför söndagen?

– Vi ska ta det lugnt. Vara i hagen, lite skritturer och lite jogging. Bara mysa och se till att han mår bra.

Blir det seger på söndag?

– Ja, det tror jag. Det måste man väl tro va?, säger Lisa Skogh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista