TORSBY

Förändringar på Finnkulturcentrum kritiseras

1:31 min

Nu protesterar Finnkulturföreningar i Norge och Sverige i ett öppet brev mot Värmlands museums beslut att minska antalet anställda till hälften på Finnkulturcentret i Torsby.

Bland annat kräver de att beslutet ändras, annars måste det till en ändring av huvudmannaskapet för att upprätthålla verksamheten vid Finnkulturcentret. Gunnel Axelsson, ordförande i Solör Värmlands Finnkulturförening, är mycket oroad.

– Vi är verkligen bekymrade för vad som händer med Torsby Finnkulturcentrum. Det har ju satsats på den skogsfinska kulturen och det har stor betydelse i hela Norden. Jag vet inte om de inte riktigt förstår att det också är den del av de svenska minoriteterna och har en viss status.

Torsby finnkulturcenter som startade 1993 ingår i Värmlands museum, men för att spara pengar så vill museeledningen minska antalet anställda på finnkulturcentret med 2,5 tjänst. Det innebär bland annat att det inte blir någon chef på heltid, det bir inte heller någon som kan ta emot besökare enligt Gunnel Axelsson och hennes motsvarighet i Norge samt organisationen Finnsam. Dessutom skulle samarbetet med föreningar, finngårdar, organisationer och forskare i hela norden raseras. Det innebär enligt det öppna brevet att Värmlands museum inte tar sitt ansvar för skogsfinnarnas historia.

– Nej, det tycker inte vi, säger Gunnel Axelsson.

Är ni rädda för att det är början på en nedmontering av Torsby Finnkulturcentrum?

– Ja, det är jag verkligen rädd för att det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista