Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Karlstad

Kritiserade antimobbningsprogram används

1:26 min

Skolverket kritiserar metoden att använda färdiga programkoncept för att motverka mobbing i skolan, det visar den utvärdering som myndigheten gjort. Och det är metoder man använder sig av i grundskolan i Karlstads kommun.

– Vi använder Friends, SET-metoden och SkolKomet vilket vi har blivit rekommenderade av både Statens Folkhälsoinstitut och Skolverket att använda oss av, säger Anna-Lena Norlander Groth, utvecklingschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

De åtta program som undersökts är Friends, SET, Lions Quest, Olweusprogrammet, Farstamodellen, Skolkomet, Skolmedling och Stegvis. Enligt Skolverket är programmen ineffektiva och kan i vissa fall leda till ökad mobbing. Men Anna-Lena Norlander Groth upplever ändå att metoderna fungerat i skolorna i Karlstads kommun.

– Lärarna har upplevt att det har varit ett stöd. Vi har också gjort kontinuerliga utvärderingar med eleverna och vi har inte fått några signaler på att det skulle ha motsatt effekt. Men varje rapport och utvärdering som kommer tar vi till oss och funderar över om det är något vi ska förändra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista