Torsby

Torsbyflyget ut på anbud

Flygtrafiken i Värmland och Norrland har nu gått ut på anbud. Trafikverket släppte i går upphandlingsunderlaget för trafiken som bland annat rör flyglinjen Torsby - Stockholm/Arlanda

Några av nyheterna i upphandlingsmaterialet är att operatören i större utsträckning får kombinera aktuella flyglinjer och mellanlanda också på ett antal orter som inte ingår i upphandlingen. Det ska dock finnas tidtabeller med fasta avgångs- och ankomsttider. En annan nyhet är att det finns möjlighet att över året anpassa storleken på flygplan till efterfrågan

– Allt kretsar kring att vi vill ha så mycket kollektivtrafik som möjligt för pengarna i Norrland och Värmland. Flexibiliteten för operatörerna i upphandlingen kan ge smarta lösningar som gynnar resenärerna och regionerna - inte minst på sikt, säger Anna Fürst som är avtalshandläggare på Trafikverket.

Planerad trafikstart är 30 oktober 2011 och då växlar Trafikverket upp arbetet med att utveckla den kontrakterade flygtrafiken.

– Till hösten kommer vi på Trafikverket ännu tydligare att hjälpa till att utveckla flygtrafiken. Vi kommer att bjuda in regioner, kommuner och operatörer för att jobba tajtare tillsammans kring utvecklingen av flygtrafiken, säger Anna Fürst.

Aktuella flyglinjer: Arvidsjaur - Stockholm/ Arlanda, Gällivare - Stockholm/ Arlanda, Hagfors - Stockholm/ Arlanda, Hemavan - Stockholm/ Arlanda, Lycksele - Stockholm/ Arlanda, Pajala - Luleå, Sveg - Stockholm/ Arlanda, Torsby - Stockholm/ Arlanda, Vilhelmina - Stockholm/ Arlanda, Östersund - Umeå

Rikstrafiken lades ner vid årsskiftet och Trafikverket har övertagit verksamheten. Att sörja för en grundläggande tillgänglighet i landet - till exempel genom att komplettera kommersiell trafik med statligt avtalad trafik - är en del av uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".