Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix
Värmland

Bara tre kommuner sopsorterar matavfall

"Vi sitter fast i kontrakt"
1:18 min

Mindre än hälften av landets kommuner samlar in matavfall från hushållen. I länet är siffran ännu lägre, bara tre av Värmlands 16 kommuner har infört källsortering av matavfall.

De kommunerna i Värmland som i nuläget källsorterar sitt matavfall är Karlstad, Kil och Kristinehamn. Men fler är på gång.

Tomas Borgert är renhållningssamordnare i Hammarö kommun som har planer för framtiden i samarbete med andra kommuner.

– Vi träffas regelbundet. Vi är fem kranskommuner här som samarbetar lite närmare, det är Hammarö,Kil, Grums, Forshaga och Karlstad. Dock har vi inte nått hela vägen fram. Arbetet med att ställa om ett insamlingssystem till att sortera ut matavfall är resurskrävande och tar tid, vi behöver till exempel anpassa vår taxa då.

Men i Säffle är läget annorlunda. Veronica Carlsson är miljöstrateg i Säffle kommun och hon berättar att Säffle är bunda av avtal fram till 2013 på insamlingen av sopor, vilket bromsar eventuella planer, så innan dess blir det ingen källsortering av matavfallet.

– Vad jag förstår på mina företrädare så har det ju diskuterats men vi har inte hittat något system som vi tror på. För det är ju meningen att det ska vara både ekonomiskt och miljömässigt hållbart för våra abonnenter. Det här är ju någonting som bör gå vidare till politiken och höra vad de tycker, vad de vill ha för inriktning på det hela, säger Veronica Carlsson, miljöstrateg i Säffle kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".