Länsmuseichef Åsa Hallén. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
TORSBY

Museum svarar på kritik från Finnkulturcentrum

"Vi vill satsa nytt"
1:33 min

Nu svarar Värmlands museum på kritiken från Finnkulturföreningar i Norge och Sverige om beslutet att minska antalet anställda till hälften på Finnkulturcentret i Torsby.

Museichef Åsa Hallén håller inte med om kritiken som framfördes av bland andra Gunnel Axelsson, ordförande i Solör Värmlands Finnkulturförening.

Torsby Finnkulturcenter som startade 1993 ingår i Värmlands museum, men för att spara pengar så vill museiledningen minska antalet anställda på finnkulturcentret med 2,5 tjänst.

Enligt det öppna brevet menar man att Värmlands museum inte tar sitt ansvar för skogsfinnarnas historia.

Åsa Hallén som är länsmuseichef säger att förhoppningen är att samarbetet med föreningar, finngårdar, organisationer och forskare i hela norden ska fortsätta som tidigare. De har också initierat ett forskningsarbete med pengar från riksantikvarieämbetet som innebär att bygga upp en plattform av forskare från olika institutíoner.

– Museét satsar betydligt mer uppe i Torsby än vad vi gör på de andra filialerna. Och det är ju för att vi har bedömt att det skogsfinska kulturarvet är av väldigt högt värde för Värmland, säger Åsa Hallén, länsmuseichef.

Någon nedmontering finns inte alls i tankarna, snarare tvärtom, menar länsmuseichefen.

– Vi vill satsa nytt, säger Åsa Hallén.

Läs om kritiken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".