Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många sopor sorteras fel

Publicerat tisdag 1 februari 2011 kl 06.11
"Vi försöker hjälpa kunder tillrätta"
(1:19 min)
Pär Larsson, Karlstads Energi. Foto: Andreas Norinder/Sveriges Radio

En tredjedel av soporna är felsorterade. Trots att Karlstad är en av de tre kommuner i Värmland som har gått ett steg längre och bland annat infört källsortering av matavfall, går mycket återvinningsbart material till spillo.

Pär Larsson är renhållningschef på Karlstads Energi och han försöker att ändra folks vanor med hur dom sopsorterar.

– Om en påse utav alla slinker igenom så är ju inte det ett fel. Utan det som är ett fel, det som vi jobbar med, det är ju systematiska fel. Det vill säga att det är hämtningsställen där våra sophämtare upptäcker att det är felsorterat varje gång. Då tar ju vi kontakt med kunden och försöker hjälpa dem till rätta med de här problemen.

Drygt 32% av innehållet i en vanlig soppåse i Karlstad borde inte vara där, utan istället gå till återvinning. Mängder med återvinningsbart material bränns alltså upp. Den viktigaste åtgärden enligt Pär Larsson är att taxan används som ett styrmedel, det är billigare att källsortera sina sopor, än att inte göra det. En annan del i satsningen att få till en bättre sopsortering, inte bara i Karlstad utan i hela länet, är att Karlstad kommun ställer upp för sina grannkommuner med vägledning, framförallt om hur man får folk att källsortera sitt matavfall.

– Vi har ju redan erbjudit grannkommunerna att vara behjälpliga med källsortering av matavfall. Så att den kunskap som vi i Karlstad har byggt upp när det gäller källsortering utav avfallet, den kan ju återanvändas i grannkommunerna, säger Pär Larsson, renhållningschef på Karlstad Energi.

Avfall och sopor - hur gör du?

Överfulla soptunnor. Foto: Helena Mellander/SR.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".