Arkivbild: Sveriges Radio.

Barn som placeras i särskolan utreds inte tillräckligt

"Vi ser över verksamheten"
1:31 min

Skolinspektionen riktar allvarlig kritik mot Hammarö, Arvika och Karlskoga för sitt sätt att utreda om barn ska placeras i särskola eller inte.

Skolinspektionen har granskat 30 slumpvis utvalda kommuner. Utav dem får bland andra Hammarö, Arvika och Karlskoga kritik för hur man har placerat barn i särskolan.

– Vi tittar på kritiken som vi får och så ser vi över verksamheten och försöker att rätt till det som inte varit bra helt enkelt, säger Christian Pärsman, grundskolechef i Arvika.

Vad kan du säga att ni har gjort fel när det gäller att placera barn i särskola?

– Utredningarna som bildar underlag till beslut har inte varit nog kvalitativa helt enkelt. Det tittar vi över givetvis.

Nu kräver skolinspektionen att ni gör om alla utredningar och fattar nya beslut, när ska ni göra det?

– Det gör vi under våren, då tittar vi över framförallt tolv ärenden som var inspekterade och sedan gör vi en översyn på alla och tittar igen.

Om ett barn enligt en ny utredning skulle visa sig vara satt i särskola på fel grunder kan det innebära att det barnet inte får gå kvar där.

– Det finns ju kriterier för att få gå i särskola och uppfylls inte dem får man helt enkelt inte gå där, säger Christian Pärsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".