Granberga äldreboende i Väse. Foto: Louise Uhlin
Äldreboende

Onormalt hög utskrivning av smärtstillande

"Vi måste titta över detta"
1:37 min

Under 2009 fick nästan 70 procent av de gamla på Granberga äldreboende i Väse regelbundet smärtstillande läkemedel, så kallade NSAID-preparat. Det visar en kommunal revisorsrapport.

Preparaten har starka biverkningar och kan bland annat framkalla magsår, nedsatt njurfunktion och hjärtsvikt. Enligt Socialstyrelsen ska medicinen helst inte tas i mer än två veckor men på boendet var det en konstant ordination till 69 procent av de boende.

Det var i med att Karlstads kommuns revisorer granskade läkemedelsanvändningen på äldreboenden som det här upptäcktes. I revisionen undersöktes fyra ytterligare äldreboenden i Karlstads kommun samt 16 äldreboenden i åtta andra värmlandskommuner.

Resultatet blev att av 900 personer på de här äldreboendena var det drygt två procent som medicinerades med NSAID-preparat. Det ska jämföras med 69 procent ( 18 utav 26 boende) på ett enda äldreboende, Granberga äldreboende.

– Det här en en förskrivning av läkare och naturligtvis måste vi titta över detta för det är ett stort antal, säger Peter Nylander verksamhetschef på vård och omsorgsförvaltningen.

– Landstinget har fastanställt apotekare som ska arbeta med de här frågorna så man ser ju att det är ett stort problem, säger Yvonne Nordenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Vad betyder NSAID?

Förkortning av engelskans "non steroidal anti-inflammatory drugs" vilket på svenska blir icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dessa läkemedel motverkar inflammation genom att hämma bildningen av inflammatoriska ämnen i kroppen. Samtidigt kan de också sänka feber och minska smärta.

(Källa: FASS)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".