Granberga äldreboende i Väse. Foto: Louise Uhlin
Medicineringen på Granberga äldreboende

Ansvarig läkare kritiserar revisorrapport

Handlar om laxermedel enligt läkaren
1:16 min

Under 2009 fick nästan 70 procent av de gamla på Granberga äldreboende i Väse regelbundet smärtstillande läkemedel. Det handlar om NSAID-preparat, med starka biverkningar. Det visar en kommunal revisorsrapport. Men siffrorna stämmer inte, enligt den ansvarige läkaren.

Sveriges Radio Värmland nådde den ansvarige läkaren under gårdagen, men han ville inte ställa upp på intervju.

I ett mail till redaktionen konstaterar han i stället att han anser att procentsatsen i rapporten är fel, och i stället troligen handlar om statistik för användningen av laxermedel. Men det tror Peter Nylander, verksamhetschef på vård och omsorgsförvaltningen i Karlstad, inte på.

– Jag har inget belägg för det. Jag tror vi får titta på de faktiska siffrorna och jobba utifrån det, säger han.

Vad har hänt sen ni fick reda på den här revisionen?

– Man har diskuterat på boendet med den aktuella sjuksköterskan och läkaren. Vi har ett avtal med våra vårdcentraler och läkare och vi är tilldelade en läkarkontakt tre timmar per vecka och vårdboende och där har vi de kontinuerliga läkemedelsgenomgångarna.

Vad händer nu?

– Vi i kommunen har inget ansvar för läkemedelsordinationen. Det ligger på läkarsidan. Vi får följa de riktlinjer som kommer från läkemedelsenheten på landstinget, säger Peter Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".