Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att bilda en egen region

Publicerat onsdag 2 februari 2011 kl 07.45
"Beror på den politiska viljan"
(1:31 min)
Tore Olsson. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Det blir svårt för Värmland att klara sig som egen regionkommun. Den slutsatsen drar landstingets utredare.

Det är en tuff framtid som målas upp för Värmland i den snabbutredning som landstingets tjänstemän, under ledning av förre landstingsdirektören Tore Olsson, tagit fram. Uppdraget var att titta på förutsättningarna att klara sig som egen regionkommun. Hittills har det ju varit mest aktuellt med ett samgående med Västra Götaland, och den här utredningen ska politikerna använda som underlag för sitt beslut.

Utredarna ser fyra stora utmaningar för en tänkt region. Dels måste den lokala arbetsmarknaden utvecklas och kommunikationerna förbättras. Dels måste man säkerställa att det finns kompetens i regionen.

– Det gäller att vi kan ha kompetens hos vår arbetskraft till de jobb som blir tillgängliga, säger Tore Olsson.

Utmaning nummer tre handlar om sjukvården. En allt äldre befolkning kommer att kräva allt mer insatser. Det kräver god samverkan med grannarna, om Värmland ensamt ska stå ansvarigt.

Den sista, och största, utmaningen är hur alltihop ska finansieras med en krympande befolkning och minskande skatteintäkter.

– Där är vi en relativt liten aktör med en förhållandevis svag bas, så det krävs samling och beslutskapacitet för att kunna hantera de situationer som kan uppstå framöver, säger Tore Olsson.

Kan du svara ett rakt ja eller nej på om Värmland skulle klara sig som egen regionkommun?

– Det beror på den politiska viljan, mer kan vi inte säga i dag.

Men den viljan måste vara väldigt stor för att det ska funka?

– Ja, den måste vara samlad och stark.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".