Den här synen kan möta Karlstadbor som vill återvinna. Foto: Eva Davidsson, Sveriges Radio Värmland.
Återvinning

Överfulla sopstationer är ett problem

"Återvinna mer på vardagarna"
1:31 min

Återvinningssystemet för förpackningar måste bli bättre - det tycker branchorganisationen Avfall Sverige som företräder kommunerna.

De är bland annat kritiska mot att återvinningsstationerna för allmänheten är för få och för stökiga.

– Folk sorterar dåligt, det töms väldigt sällan och det händer att det ligger förfärligt mycket saker bredvid, säger den rutinerade sopsorteraren Monika Nordenström som för dagen återvinner på Norrstrands återvinningsstation.

Monika Nordenström är inte ensam om att ha åsikter om stationerna. Några har lärt sig att vissa dagar är bättre än andra när det gäller att hitta ledigt utrymme i contrainrarna.

– Det kanske är fullt på måndag morgon så då åker man på tisdag eller onsdag i stället, säger Bosse Nordh som återvinner på Kroppkärrs återvinningsstation.

Kommunen sköter hämtning av sopor och grovavfall från hushållen, men det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen som ansvarar för tömning av och städning kring behållarna på återvinningsstationerna.

– Man kan låta bli att gå till återvinningsstationen med något annat än det som ska dit. Man kan även försöka återvinna mer på vardagarna och mindre under helgerna, säger Torsten Bill, regionansvarig på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Om det är fullt i behållarna på stationen ger Torsten Bill rådet att man tar med sig förpackningarna hem och kommer tillbaka någon annan dag.

Avfall och sopor - hur gör du?

Överfulla soptunnor. Foto: Helena Mellander/SR.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".