Regionfrågan

Politikerna har ännu inte valt framtidsregion

Alla partier utom ett är fortfarande osäkra på hur de ska ställa sig i regionfrågan. Nu är det drygt två månader kvar tills de värmländska partierna ska lämna besked till landstinget om de tycker att Värmland ska slås i hop med andra län eller vara en egen region i framtiden, men frågan är långt ifrån avgjord.

En rundringning vi har gjort visar att alla partier har bestämt sig i regionfrågan en gång, men att saken nu ska diskuteras igen, med den nya utredningen om hur Värmland skulle klara sig på egen hand som grund.

Det är bara Sverigedemokraterna som inte tänker ompröva frågan. De står fast vid sitt beslut att Värmland ska vara en egen region.

Vänsterpartiet, däremot, har tidigare förordat Västra Götaland och oppositionsrådet i landstinget Anders Nilsson räknar med att det blir så i fortsättningen också:

- Vi har ju ett beslut på ett ja till västra Götaland. Men vi måste ta upp frågan igen.

Och ungefär så låter det från de flesta partierna. Socialdemokraterna ska hålla nya överläggningar men har tidigare valt Västra Götaland, och liknande svar kommer från Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet. I Centerpartiet bestämde man sig för länge sedan för Västra Götaland, men helt säker är inte landstingsrådet Jane Larsson längre:

--Det har ju kommit ett nytt alternativ från ÖÄrebro-sidan. Men jag har svårt att se en helomvändning. Men ingenting är skrivet i sten förrän vi lämnar vårt remissvar.

Miljöpartiet och Moderaterna har tidigare helst velat se Värmland som en egen region menäven där ska frågan nu dras på nytt och moderate landstingsrådet Fredrik Larsson, säger till Sveriges Radio Värmland att han inte vågar förutspå var diskussionerna landar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".