Malin Andersson, miljöingenjör i Hagfors kommun, testar avfallskvarnar. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sophanteringen

Avfallskvarnar mal ner maten i Hagfors

Malin Andersson: "Det är behändigt i köket"
1:31 min

Ett system för att hantera matavfall som är både miljövänligare och bekvämare för hushållen testas i Hagfors kommun. Där har några villaområden installerat avfallskvarnar i diskbänken.

– Det fungerar så att du har en avfallskvarn under diskhon där du spolar ner ditt matavfall. Sen transporteras det via avloppsledningen till reningsverket. Där produceras det slam som man rötar och i slutändan ska man kunna sprida det här på åkermark så har man slutit kretsloppet på det sättet, säger miljöingenjören Malin Andersson som leder Hagfors kommuns kvarnprojekt.

Förutom ett slutet kretslopp så minskar transporterna och man kan även ha glesare sophämtning. Som vi tidigare berättat om kan en stor del av matavfallet vara felsorterat. I Karlstads kommun är en tredjedel av matresterna felsorterade, och matavfallet är ofta blandat med återvinningsbart material som borde vara för sig.

I Hagfors kommuns avfallskvarnsprojekt startades i december förra året. 600 intressebrev har skickats ut i fyra villaområden inom det kommunala avloppsnätet som nu testas i första hand och gensvaret har varit bra enligt Malin Andersson.

Avfallskvarnen kostar 3 000 kronor och till detta kommer eventuell montering.

– Fördelarna för den som använder kvarnen är att det blir behändigt i köket. Man spolar undan matavfall direkt, man har mindre matavfall att bära ut till soptunnan och i reningsverken får vi mer biogas som vi kan använda till uppvärmning och eventuell elproduktion i framtiden, säger Malin Andersson.

Finns det risk att man kan mala ned fingrarna i kvarnen?

– Nej, den här varianten startar man med en propp, så den kan inte köras öppen.

Den här synen kan möta Karlstadbor som vill återvinna. Foto: Eva Davidsson, Sveriges Radio Värmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".