1 av 11
Hundarna på Karlstads hundcenter är ute på eftermiddagslek. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 11
Therese Karjalainen på Karlstads hundcenter får sig en puss. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
3 av 11
Therese Karjalainen med dagisets småhundar. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
4 av 11
Annika Klintberg har något gott i fickan. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
5 av 11
Mops sitter fint på fin hundhotellmatta. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
6 av 11
Charlotte på Önneruds hunddagis har gått från jobb på vanligt dagis till att passa hundar. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
7 av 11
Hunddam i rosa rummet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
8 av 11
Johanna Lehman ger Bella en spaomgång. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
9 av 11
Affe är hundhotellets gentleman. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
10 av 11
Även hotellets katter vill gärna klappa hundarna. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
11 av 11
Annika Klintberg med en av skeppskatterna. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Stort intresse för hunddagis

"Det är mer accepterat"
1:33 min

Sedan ett par år tillbaka är det förbjudet att lämna sina hundar ensamma längre än sex timmar i sträck. Men att få tag i en plats på hunddagis kan ta tid, då många dagis har helt fullt.

Det finns omkring 730 000 hundar i Sverige, och det är inte fler än för några år sedan. Enligt Svenska kennelklubben så kan det till och med vara så att antalet hundar har minskat något. Men det är inget som märks när det kommer till efterfrågan på hunddagis, säger Therese Karjalainen som driver Karlstads hundcenter.

– Det känns som att det ökar hela tiden. Det är liksom mer accepterat idag att man lämnar sin hund på dagis, säger Therese Karjalainen.

Tillsynen av länets olika hunddagis sköts sedan 2009 av länsstyrelsen och under de här två åren så har det kommit in sju nya ansökningar om att starta hundagis eller hundpensionat; från Hammarö i söder till Torsby i norr och från Arvika i väst till Kristinehamn i öst. Behovet av dagisplatser till de fyrbenta familjemedlemmarna är stort i hela länet. Kan hända beror det på att hunden har fått en annan plats nu, en annan status.

– Jag tror att man har hund på ett annat sätt idag. Förut hade man hunden som ett nyttodjur, som man vallade eller jagade med till exempel. Nu är hunden mer som en familjemedlem.

I Önnerud utanför Karlstad startade Annika Klintberg ett hundhotell för tre år sen i ett gammalt grishus. På gården finns förutom alla hundar, även hästar och skeppskatter. Fullt ös i ett fullt hus där verksamheten bygger på att vara annorlunda.

– Vi har handknutna mattor på golven och palmer för att få ner ljudet. Men så har vi kristallkronor i taket och alla hundar har egna bås med riktiga möbler, därför kallar vi det här för hundhotell och inte hundpensionat, säger Annika Klintberg.

Det är rätt dyrt att lämna in sin hund på dagis. En bit över 2000 kronor brukar det kosta för en heltidsplats, men det är nödvändigt menar både Annika Klintberg och Therese Karjalainen för att få verksamheten att gå runt med anställda.

– De som lämnar in hundarna här är mellan 25 och 60 år ungefär, och hundarna är som deras barn, säger Annika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".