Claes Pettersson (S), kommunalråd i Arvika. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Arvikas goda ekonomi tillåter pensionssparande

"Vi måste fondera för pensioner"
1:25 min

De värmländska kommunernas hantering av kommande pensioner varierar kraftigt. Hälften av kommunerna lägger inte undan några pengar alls, medan Arvika har öronmärkt hundratals miljoner för att klara av den växande utgiften.

Arvika är den kommun i länet som har mest pengar undansatta för att klara av de ökande kostnaderna för pensioner. 400 miljoner kronor finns sparade, och den totala skulden till framtida pensionärer ligger på runt 600 miljoner.

– Vi bestämde oss för att vi måste fondera för pensioner och framtida krav. Det kan ju bli rätt stora kostnader när 40-talisterna går i pension och de ska ha ut sina upparbetade pensionsrätter, säger kommunalrådet i Arvika, Claes Pettersson (S).

Arvika läge är gynnsamt jämfört med exempelvis Hagfors som vi berättat om tidigare, där man inte har haft råd att spara. I Karlstad amorterar man lån i stället, men i Arvika är inte det ett alternativ eftersom det knappt finns några lån att betala av på. Och enligt Claes Pettersson har det inte krävts några större uppoffringar för att upprätthålla sparandet.

– I och med att ekonomiplanering har varit så centralt i vårt arbete, har det varit möjligt att kunna göra det här. Sedan kan du säkert göra mer saker om du använder pengarna på annat sätt, men vi har bedömt att vi klarar den verksamhet vi ska genomföra med den ekonomi vi har, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".