Demonstranter kastar sten under sammandrabbningar i Kairo. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.
Karlstad

Avvisas till Egypten trots oroligheter

"Hon är orolig och rädd"
1:35 min

Trots att resebolagen har ställt in sina resor och utrikesdepartementet avråder att resa dit, så ska en kvinna från Karlstad nu avvisas till Egypten.

Sveriges Radio Värmland har träffat kvinnan och hennes syster, som också bor i Karlstad, och som översätter våra frågor.

Det är två nedstämda och oroliga kvinnor i övre medelåldern som vi möter i den kyrka där de sitter och inväntar den avvisning som när som helst kan vara förestående. Den egyptiska kvinnan har varit i Sverige sedan 2007.

– Hon mår inte så bra, hon är rädd och hon vill inte återvända dit då det blir problem för henne då hon blivit hotad och misshandlad, översätter systern.

Om oroligheterna som försigår just nu säger kvinnan:

– Eftersom utrikesdepartementet inte vill att svenska medborgare ska resa dit varför gäller inte det alla? Vi är alla människor.

I dagsläget anser Migrationsverket att personer från Egypten i allmänhet inte behöver internationellt skydd enbart därför att de hör hemma i landet.

– Utifrån den landinformation som finns om Egypten finner inte Migrationsverket att det föreligger några hinder för att avvisa dit, säger Carl Bexelius, stabsjurist på Migrationsverket.

För att avvisningen av personer ska stoppas krävs det att det blir krig i Egypten.

– Om det blir en väpnad konflikt i utlänningslagens mening, då har vi den här generaliteten, alltså att ingen skickas till ett land på grund av att det är för oroligt där, oavsett enskilda skäl, säger Carl Bexelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".