Arbetskraftsbrist i Värmland

Närmare 20.000 personer behöver rekryteras till länets arbetsplatser inom en tio års period, eftersom det framöver kommer att bli stora pensionsavgångar.  

Det är Region Värmland som gjort en kartläggning och synat både den offentliga och privata sektorn. Redan nu söker företag i vissa branscher efter arbetskraft. En av dom är IT- sektorn som börjar vända uppåt igen. Bengt Möller från Tieto Enator i Värmland behöver anställa mellan 20 och 30 personer det här året, och han är inte ensam om att nyanställa. IT-sektorn i i länet räknar med att behöva rekrytera 120 personer bara under det här året. Eftersom stora pensionsavgångar väntar framöver kommer rekryteringsbehovet att vara enormt både inom den privata och den offentliga sektorn. Kartläggningen från Region Värmland visar att enbart kommunerna kommer att behöva anställa 17.000 personer fram till 2010, framförallt inom vård, skola och omsorg. Christer Svahn chef på Region Värmland säger att det nu gäller att ta tillvara på all den kompetens som finns i länet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".