Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Medborgare ska få tycka till i regionfrågan

Informationsmöten ska hållas i vår
1:35 min

Efter många års diskussioner ska beslut snart fattas i regionfrågan. Men det är först nu som landstingets politiker startar en dialog med värmlänningarna.

En rundfrågning i Karlstad visar att många har en åsikt i regionfrågan och vilka län Värmland ska höra i hop med framöver. Men samtliga säger också att det egentligen vet alldeles för lite om vad som väntar Värmland i framtiden.

Men nu ska landstinget ändra på den saken. Just nu planeras för medborgardialog, och det ska hållas möten och diskussioner runt om i länet. Det kommer också att finnas information på nätet, och man ska ta in åsikter från landstingets medborgarpanel. Sista april ska partierna meddela vad de tycker, och mötena ska hållas innan dess.

– Det är en stor fråga som kommer att avgöras under det här året, till en del. Då är det viktigt att vi får inspel från så många som möjligt, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

Frågan har varit aktuell länge, varför är det först nu man pratar med värmlänningarna om det?

– Jag tror att det har pratats mycket om det, men det har inte varit någon valfråga, säger Fredrik Larsson.

Förklaringen till det ser han i att det är en komplicerad fråga, som handlar om struktur och organisation.

Om man tycker något på ett av era möten, hinner ni politiker ta till er det innan ni ska fatta ert beslut?

– Ja... jo men så måste det vara. Det är klart att vi lyssnar och tar till oss, sedan måste inte det betyda att vi kommer fram till samma analys i varje enskilt fall, säger Fredrik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".