Steve Garlick (th) berättar vad han tycker om Värmland och det är många lovord som han använder. Med på bilden är också Tomas Riste, socialdemokratiskt regionråd, och Kerstin Norén, rektor på Karlstads Universitet. Foto: Victor Jensen/P4 Värmland
VÄRMLAND

"Ett föredöme för andra regioner"

"Värmland går bra"
1:49 min

Värmland är ett mycket gott exempel på hur en region ska fungera och många andra regioner kan se upp till Värmland. Det menar Steve Garlick som är professor i regional utveckling.

– Värmland går bra jämfört med andra regioner i världen som vi har studerat. Det är också så att många andra uppmärksammar och tittar på Värmland för att utvecklas och bli bättre, säger Steve Garlick, professor i regional utveckling vid två universitet i Australien.

Garlick ingår i en forskargrupp som i dag presenterade en rapport Värmland. Gruppen har under två år bland annat titta närmare på utvecklingsarbetet i länet, företagandet och utbildningsnivå.

Det som gör Värmland till en förebild är, till exempel, samverkan mellan näringslivet, universitet och det offentliga. Och även de så kallade klustersatsningarna, som drivs av näringslivet, är Värmlands starka sida. Till exempel paper province.

Även om mycket är positivt i rapporten så är det inte bara klackarna i taket.

För Värmland står inför tuffa utmaningar, enligt rapporten. Det handlar om att folk flyttar ifrån länet, att befolkningen blir allt äldre och att utbildningsnivån är låg.

Regionrådet och Socialdemokraten Tomas Riste tycker det viktigast är att få fler att flytta hit.

– Det handlar om att vi måste få befolkningstillväxt i Värmland och att se till att vi klarar av att de företag som nu vill expandera att dem kan få kompetent personal, säger han.

Hur ska ni lösa det?

– Jag tror att vi måste, i Värmland, precis som på alla andra ställen i Sverige börja på allvar diskutera regionförstorning. Vi måste ha hjälp i den här situationen. Sedan har vi ju olika projekt, men jag tror det bästa sättet är att vi har framgångsrika företag och att vi kan erbjuda dem som flyttar hit bra boendemiljöer och infrastruktur så att det blir en bra livsmiljö, säger han.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se
054-22 11 40

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".