Kenneth Birath. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Svenska kyrkan

Allt fler ringer jourhavande präst

"Livsledan har ökat"
1:11 min

Antalet samtal till jourhavande präst har i hela landet ökat med 13 000 samtal sedan 2008. Det visar statistik från Svenska kyrkan. Ensamheten har ökat, säger diakon Kenneth Birath.

– Många samtal handlar om alkohol och många människor som ringer har tankar om att begå självmord. Det är svårt att säga vad det ökande antalet samtal till jourhavande präst beror på men jag tror att det finns en allt större ensamhet, uppgivenhet och livsleda i samhället idag, säger Kenneth Birath, diakon och ansvarig för Karlstads sifts jourpräster.

Jourhavande präst har öppet varje natt kl 21-06. Den som ringer får tala med en präst i Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning att tjänstgöra i jouren. Prästerna har tystnadsplikt.

Jouren är öppen för alla - män och kvinnor i alla åldrar. Den som ringer behöver inte tillhöra Svenska kyrkan.

Människor som är i kris eller nöd, lider av ångest, brottas med existentiella frågor, har jobbiga relationer eller något annat som är akut kan under nattens timmar tala med en präst i jouren.

Jourhavande präst har funnits i nära 50 år. Det började som lokala verksamheter runt om i landet i slutet av 1950-talet och växte i takt med att larmområdena blev större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".