Brottsförebyggande rådet

Värmlänningen känner sig trygg

Värmland är ett av de län i Sverige där invånarna känner sig tryggast, enligt Brottsförebyggande rådet. Bara tre procent av värmlänningarna upplever att otrygghet påverkar deras livskvalitet och den siffran är lägst i landet.

Undersökning visar också att nio procent av värmlänningarna känner sig otrygga när de är ute på kvällen. Det är en halvering sedan förra året. Däremot verkar värmlänningarna vara mer bekymrade för att något ska hända en närstående. Det oroade sig 25 procent av personerna i undersökningen för.

Den Nationella trygghetsundersökningen är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. På uppdrag av regeringen har undersökningen genomförts av Brottsförebyggande rådet sedan år 2006.

 Undersökningen omfattar varje år ett urval om 20 000 slumpmässigt utvalda personer i befolkningen. Personerna intervjuas per telefon och får svara på frågor om utsatthet för brott, trygghetsupplevelse, förtroende för rättsväsendet och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".