Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix/SvD.
Svensk Mjölk

Två mjölkbönder får guldmedalj

Mjölkbönderna Ruth Eriksson från Karlstad och Lars Pehrson från Kristinehamn belönas med Svensk Mjölks guldmedalj i år.

Sammanlagt är det 61 mjölkbönder från hela landet som får guldmedalj för att ha levererat förstklassig mjölk under minst 23 år. Den 21 februari överlämnar Kung Carl XVI Gustaf medaljerna vid en ceremoni i Stockholm.

– Jag har sysslat med mjölk sedan jag slutade skolan och det var ganska självklart för mig att fortsätta. Gården har alltid varit mitt stora intresse. Det händer så mycket och det föds nya liv hela tiden, säger Lars Pehrson.

Lars är 55 år och han började jobba på gården hos sin far som 17-åring. På 90- talet tog han själv över. Under åren har han utökat från 28 till 50 kor. Fem dagar i månaden tar han hjälp av en anställd, och hans son som går på gymnasiet hjälper också till på gården, men för det mesta sköter han korna själv.

Flera av Lars djur har också blivit riktiga trotjänare.

– Jag har haft några stycken som har kommit upp i 100 ton mjölk under sin livstid, bland annat lyckades 120 Flora och 646 Charmaine med det, säger Lars.

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som Svensk Mjölk delar ut för arbete med mjölkens kvalitet. Kraven sträcker sig betydligt längre än att följa lagar och förordningar på området. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av "bästa kvalitet" i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant för kungahuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".