Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polisen

Kritiserad internutredning görs om

Publicerat fredag 11 februari 2011 kl 06.56
"Jag har fått ytterligare information"
(1:37 min)
Häktet i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Den 3 januari hängde sig en 23-årig man i en cell i polisarresten i Karlstad. Dagen innan hade han förts akut till läkare som gjorde bedömningen att 23-åringen behövde tittas till varje kvart, enligt Värmlands Folkblad. Men inget i polisens internutredning styrker att det verkligen gjordes. Nu har åklagaren startat upp utredningen igen.

Efter att ha fått kännedom läkarens journalanteckningar valde åklagare Bengt Landahl vid enheten för polismål i Göteborg att starta upp utredningen igen. Han ska nu mer noggrant utreda hur ofta polisen tittade till mannen när han var i arresten. 

Enligt skriftliga anteckningar som polisen vid arresten gjort så lämnades mannen ensam långa perioder. Efter att akut ha träffat läkare och förts tillbaka till arresten lämnades 23-åringen, av anteckningarna att döma, ensam en hel natt.

Samma dag som 23-åringen tog sitt liv var han som längst ensam fyra timmar, och när han hittades död hade det gått 45 minuter sedan den senaste tillsynen. Men hur ofta 23-åringen verkligen tittades till är ännu inte klarlagt.

– Det finns muntliga uppgifter om att man har haft tätare tillsyn men det finns ingen uppgift om exakt med vilken intervall, säger Bengt Landahl.

Om polisen får instruktioner av läkare om en person i arresten är man skyldig att följa dem enligt Bengt Landahl.

– Ja det är uppenbart att man ska göra det.

Om polisen inte har följt en rekommendation från läkare vad innebär det?

– Rent hypotetiskt skulle det kunna röra sig om en underlåtenhet och det kan vara ett tjänstefel. Det händer att vi åtalar för tjänstefel och det kan man tänka sig i förlängningen men det är långt kvar tills man kan fatta ett sådant beslut, säger Bengt Landahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".