Stora Enso satsar på tågtransporter

"Ett tåg ersätter 26 lastbilar"
1:22 min

Norra Värmland har en mycket stor potential till att producera träflis. Därför satsar Stora Enso på fliståg från Torsby till fabriken på Skoghall, som använder mycket träflis för sin produktion.

I Helgen görs ett prov, slår det väl ut så kommer träflisen att transporteras på järnväg från och med i höst istället för som nu med lastbil.

– Ett tåg ersätter 26 lastbilar mellan Torsby och Karlstad, säger Lars Emanuelsson, transportledare Stora Enso.

Stora Ensos Skoghallsfabrik slukade förra året 60 000 ton med träflis. Mätt i lastbilstransporter blir det nästan 5000 lastbilar. En tredjedel av den transporterade flisen skickades med tåg, men nu är det alltså meningen att tåget ska stå för fler transporter.

Vad skulle kunna sätta käppar i hjulen för tågtransporterna?

– Vi vet att det är en miljömässig vinning i att köra tåget, men så har vi andra kostnader som lastning och själv tågtransporten som väger tungt. Och infrastruktur är en sak som vi har svårt att greppa i en kalkyl. Vi kan till exempel få störningar på Fryksdalsbanan under en längre period som gör att vi inte kan leverera bränsle som plaerat, säger Lars Emanuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".