Foto: Scanpix/Erik G Svensson

Många barn föds med hjärtfel

"De flesta allvarliga hjärtfel upptäcks i god tid"
1:25 min

Varje år föds 1000 barn med hjärtfel i Sverige, och av dem har ett 20-tal ett allvarligt hjärtfel som inte upptäcks, enligt Hjärt- och lungfonden.

– Många hjärtfel som inte upptäcks tidigt har ingen hälsobetydelse. De flesta allvarliga hjärtfelen upptäcks i god tid och handläggs på ett modernt och vettigt sätt.

Per-Olof Lübeck förklarar att ett hjärtfel är en storts "konstruktionsmiss" av naturen, och att föräldrarnas leverne väldigt sällan kan påverka om barnet föds med ett friskt hjärta eller inte. Han är positiv, men tycker ändå att mer forskning kring hjärtproblem behövs. Han förklarar varför läkarna inte alltid upptäcker ett barns hjärtfel innan det skickas hem från BB:

– Ett av skälen är till exempel att vi inte observerar våra nyfödda barn mer än kanske ett dygn eller sex till åtta timmar. Då sker en utveckling från fostret där hjärtat inte riktigt fungerar som på ett framfött barn, så det blir en omställningsprocess som är mellan några timmar och några dygn. Under den resan kan saker och ting ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".