Tim med sina föräldrar Anna och Mats, och syrran Emmy. Foto: Eva Davidsson/Sveriges Radio.

Varje dag ny med hjärtsjukt barn

”När jag kom ut så fattades det en bit”
1:28 min

Varje år föds omkring 1000 barn med hjärtfel i Sverige. En av dem är femåriga Tim, son till Mats Jansson och Anna Nyström i Karlstad. Av Tims hjärtfel finns bara sammanlagt tre kända fall i hela världen. Dessutom har han högt lungtryck.

– När jag kom ut så var det trasigt och det fattades en bit. Så de skar upp med en vass kniv och sen satt de dit en liten tygbit. Sen så var det stängt igen, säger Tim när han själv förklarar på vilket sätt som hans hjärta är sjukt.

Man vänjer sig aldrig vid att ha ett hjärtsjukt barn, säger Tims föräldrar. Men tillägger att vardagen måste gå vidare ändå på något sätt. Fast familjen måste välja bort sådant som andra familjer tar för givet.

– En bra dag orkar han som ett aktivt barn i kanske hundra meter, säger Tims pappa Mats Jansson.

– Vi måste ingenting, vi gör bara sånt som vi tycker är kul. Vi har tagit bort familjehandling när det är lönehelg, för då kan inte Tim följa med och släktkalas är också borttaget, tillägger mamma Anna Nyström.

De fel Tim har på hjärtat är att han är född med så kallad transposition av de stora kärlen samt att han hade en utväxt på ena klaffen, vilket är väldigt ovanligt. Det höga lungtrycket är en följd av många operationer och komplikationer. Under sitt första levnadsår sövdes Tim ner tolv gånger och var med om fyra stora operationer.

Föräldrarna Anna Nyström och Mats Jansson har ständig kontakt med förskolan, för om någon i klassen är sjuk måste Tim åka hem. Han har inte lättare än andra barn att bli sjuk, men hans sjukdomar håller i sig mångdubbelt längre än hos de flesta andra.

Tims storasyster Emmy tycker att Tims olika undersökningar på sjukhuset är spännande, men mest är hon stolt över honom.

– Han har varit så modig och har varit på sjukhuset så många gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".