Opera

Första repetitionen på stora scenen

1:33 min

Om bara två månader är det premiär för Wagners operaserie Ringen på Värmlandsoperan. I går fick sångarna för första gången kliva upp på den nyrenoverade scenen och repetera.

– Det är jätteroligt. Det är alltid speciellt att komma in på scenen första gången när man har repeterat på en repetitionslokal. Extra speciellt är det nu det är ombyggt, säger sångaren Marcus Jupither som ska vara med i tre av dem fyra delarna av Wagners Ringen.

Vad tror du att ombyggnaden betyder?

– Det var en förutsättning, tror jag. Eftersom detta utan tvivel är Värmlandsoperans största produktion någonsin.

Operan står inför ett riktigt mastodontprov. Fyra operor ska ha premiär i samma vecka och repetitionsarbetet för alla föreställningarna ska ske samtidigt.

Nu repas den första av operorna Rhenguldet och samtidigt pågår fortfarande byggarbete. Det är främst bakom den stora scenen som förbättringar har skett. Bland annat har utrymmena gjorts större och framförallt ska arbetsmiljön bli bättre.

– Det som har hänt är att sångare och annan personal, till exempel kostym, fått en hiss. Tidigare har vi gått i 1800-tals stentrappor med jättetunga kostymer så det har varit väldigt dålig arbetsmiljö på det sättet. Men nu är det hissar och lite mer plats, säger Pernilla Eduard som är marknadschef på operan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista