Karlstads universitet stänger av få studenter jämfört med andra

1:25 min

Fusk som leder till avstängning blir allt vanligare i högskolevärlden, men Karlstads universitet har bland de lägsta siffrorna i landet när det gäller avstängda studenter.

– En bra dag säger jag att det beror på att studenterna har god etik och moral, en sämre dag tänker jag att vi borde arbeta hårdare med att berätta om konsekvenser av fusk, säger Lena Fries som utreder misstänkta fusk vid Karlstads universitet.

Under förra året stängdes sex studenter av från sina studier vid Karlstads universitet på grund av fusk. Jämfört med andra lärosäten som sett till antal studenter är lika stora är den siffran högre. Vid Örebro universitet stängdes 23 studenter av 2010. Bara tre universitet och högskolor hade färre avstängda studenter än Karlstads universitet.

– Vi har arbetat mycket med att synliggöra de disciplinärenden som vi haft de senaste åren så jag tror att många är medvetna om riskerna, säger Lena Fries.

Louise Uhlin
louise.uhlin@sr.se

Fuskande student stängs av

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista