VÄRMLAND

Minskning av antalet Hepatit B-fall

1:20 min

För andra året i rad minskar antalet fall av Hepatit B i Värmland. I fjol drabbades 44 personer att jämföra med 48 året innan.

Efter den kraftiga ökning mellan 2007 och 2008, har nu antalet fall av Hepatit B minskat två år i rad. Från 66 fall 2008 till 44 i fjol. Minskningen mellan 2009 och fjolåret var 4 fall.

Hepatit B är den smittsammaste av de tre olika Hepatitformerna, men det finns vaccin mot sjukdomen. Den kan smitta via sexuellt umgänge, om narkotikamissbrukare delar spruta och vid blodtransfusion.

Ingrid Persson sjuksköterska på Smittskydd Värmland tror att ett förebyggande jobb har lett till färre fall.

– Det kan bero på vaccinationsinsatser, vi är frikostiga att vaccinera på exempelvis häkte och inom missbruksvård. Det gör att intravinösa missbrukare kanske klarar sig från att bli smittade. Det man gör också är att på alla resevaccinationsmottagningar informera om riskerna med den här smitta när man åker utomlands. Till exempel vid sexuella kontakter, säger hon.

Även smittade i Hepatit C har minskat, men bara med två fall - från 64 till 62. Än så länge finns inget vaccin mot Hepatit C.

Dessutom påträffades inget fall av Hepatit A under 2010 i Värmland.

Victor Jensen
victor.jensen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista