Utbildning

Matematik på slöjdlektionen i Edsleskog

1:41 min

Kunskapen i matematik sjunker hos Sveriges elever. Men det finns de skolor som prövar nya vägar för att få matematiken populär bland eleverna. En av de är Edsleskogs friskola utanför Åmål där slöjden och matematiken ska samarbeta i ett projekt.

– Jag tror att de lär sig noggrannhet och att man måste vara fokuserad och koncentrerad.  För om man släpper på koncentrationen så blir det fel, säger slöjdlärare Bengt Sundén.

Eleverna ska lära sig att matematiken inte bara är tal på papper utan det kan också vara en verklighet i slöjdsalen. Där tillverkar barnen meterstockar och då får inte centimetrarna hamna fel.

Slöjden är populär bland eleverna.

– Jag älskar det , säger Erik Larsson som går i trean.

Ida van Brakel är klassföreståndare och för henne är ett utökat samarbete mellan det praktiska och det teoretiska helt naturligt. Det är ingen särskild pedagogisk inriktning.

– Det här är sunt förnuft. Barnen behöver tänka, känna och se och använda alla sina sinnen för att lära, säger Ida van Brakel.

Hon tar gärna med eleverna ut.

– För två veckor sedan tog jag  med hela klassen ut ur klassrummet. Vi stegade och mätte med kroppen. De fick mäta hur långt det var ifrån flaggstång till buske som ett exempel. Matematik är ett mycket bra ämne att ta med sig ut, säger Ida van Brakel.

kommenterar Jenny Fahleryd

Bästa jag hört! Här finns ju en verklig chans att lära sig matte.

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista