Vargen

Inplanteringen dröjer

1:46 min

Det är oklart om det kommer bli någon inplantering av varg det här året. Svenska djurparksföreningen har sagt nej till att ta vargvalpar i år och då återstår vuxna djur. Men det är en tidsödande process enligt vargforskaren Olof Liberg.

– Vi hade allra helst tagit vilda valpar från till exempel Finland, men finska myndigheter har sagt nej. De släpper ju gärna till vuxna vargar men inte valpar, säger vargforskaren Olof Liberg som arbetar vid Grimsö forskningsstaion.

Han berättar att det blir problem med karantänsbestämmelser när det kommer till vuxna vargar som måste lösas.

– Förmodlingen kommer det bli så att vi radiomärker vargar i Finland eller möjligen sådana som tagit sig in i norra Sverige. Märker dem, avmaskar dem och undersöker om de är kliniskt sjuka eller ej och släpper dem på plats.

På så sätt kommer vargarna, enligt Olof Lidberg, att gå i någon slags frikarantän.

Det var för en knapp månad sedan som miljöminister Andreas Carlgren offentliggjorde sina och regeringens planer på att sätta ut djurparksvalpar. Enligt Anders Carlgren skulle de första valparna sättas ut redan i vår men så kommer det med största sannolikhet inte bli.

Häromdagen kom Svenska djurparksföreningen med sitt definitiva besked, att det är för tidigt att plantera ut vargvalpar från djurparker. Mats Amundin, forskningschef på Kolmården, har uppgett till Ekot att en av farhågorna är att valparna inte kommer bli accepterade av varghonan.

Nu kommer det nog att dröja till nästa år innan regeringen lyckas föra in nya gener till den svenska inavlade vargstammen.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se