Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Karlstad

Nytt projekt ska ge hemlösa bostäder

"Att måste ju sova någon gång"
1:37 min

Tidigt i vintras avsatte Karlstads kommun en halv miljon kronor för att akut lösa situationen för kommunens hemlösa. Fortsättningen blir nu att dra igång projektet Bostad Först.

Pengarna har kommit väl till pass under de kalla månaderna och på Socialförvaltningen är man nöjd med satsningen. 

En av dem som vet hur det känns att sakna ett hem är Eva i Karlstad.

– Att inte ha någonstans att ta vägen är ett trauma. Alla måste ju sova någon gång. Och är det så att man hittar något litet hål att sova i, måste man ju sova med ena ögat öppet eftersom man riskerar att bli bortkörd.

Vintern har varit lång och kall för de flesta. Men Karlstads kommuns hemlösa har varit en särskilt utsatt grupp. Kommunens socialtjänst räknar med att ca 15 personer står helt utan tak över huvudet idag. En siffra som inte har ökat särskilt mycket under de senaste åren, menar Inger Granhage chef för kommunens alkohol- och narkotikaavdelning.

Nu letar man efter långsiktiga lösningar och hoppas att satsningen Bostad Först kan vara svar på frågan. För den enskilde innebär det att man först erbjuds en bostad och sen får en möjlighet till behandling för sitt missbruk. Något som inte alltid har varit självklart.

– Jag tycker att vi har ett ansvar för att alla ska ha någonstans att bo. Det är ett samhällsansvar i det här landet där klimatet är som det är och vi säger att vi är ett välfärdssamhälle, säger Inger Granhage.

Eva berättar att hon under flera år inte hade någon fast adress och att hon då bodde i baracker, bilar och i en husvagn. Oftast slog hon sig ihop med någon man. Hon tror på idén om att försöka med att ge bostäder till hemlösa först, och arbeta med drogmissbruket i nästa led.

– Jag tror ju att om man är i den situationen att man som missbrukare och hemlös räcker upp handen och ber om hjälp och får någonstans att landa och bo. Då kommer den personen själv att vilja ta itu med missbruket. Men i början kommer man att behöva enormt mycket stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".