Vårdbesparingar i Forshaga

1:16 min

Vård och omsorgsnämnden i Forshaga måste spara. Det framkom vid nämndens möte igår. Enligt förvaltningschefen Britt-Marie Johansson är det främst kostnaderna för hemtjänsten som ökat.

– Vi hade en väldig ökning när det gällde hemtjänsten under hela 2010. Vi trodde det skulle avta, men det ser inte ut att göra det. Det är ju inte så att det är ett stort minus redan nu, men fortsätter det så här så är det ju risk att det kan bli det. Därför känns det bättre att stämma i bäcken, säger Britt Marie Johansson vård- och omsorgschef på Forshaga kommun.

Hon säger att dom ökade kostnaderna i hemtjänsten till viss del beror på att allt fler patienter får åka hem från sjukhuset tidigare och att patienterna är allt sjukare.

Johansson säger att hon ser läget som bekymmersamt, men hon räknar inte med några mer pengar till förvaltningen.

I stället vill hon nu se över vilka besparingar som kan göras. För att minska utgifterna ska kommunen bland annat se över småkostnader, antalet timmar övertid och mertid och om arbetstiden för personalen i hemtjänsten används på rätt sätt.

Och vad händer då om kostnaderna fortsätter att öka.

– Ja det är det som jag är lite bekymrad för, vart hamnar vi då? Det är klart att då måste det ju ske neddragningar någon annanstans i förvaltningen, men var kan jag inte säga. Det är ju därför vi gör denna analys för att vi inte har några färdiga svar, säger hon.