Karlstad

Nytt rekord i barnafödande

1:19 min

Karlstad slog i fjol nytt rekord i barnafödande. Det visar nya siffror från SCB. Inte sedan 1946 har det fötts över 1 000 barn under ett år men nu har det hänt igen.

För andra gången i Karlstads kommuns historia är befolkningsökningen fyrsiffrig. Under 2010 ökade Karlstads kommuns befolkning med 1 017 personer.

Barnafödandet är rekordstort och aldrig förr har så många flyttat in i kommunen som under förra året. Under 2010 föddes över 1 000 barn vilket inte har hänt sedan 90-talets babyboom.

– Att det föds många barn bådar gott. Det visar att Karlstadsborna tror på framtiden, säger Per-Inge Lidén, kommunalråd och själv far till sex barn.

En av de delar inom kommunen som kan fira samtidigt som ett planeringsarbete måste sättas igång är skolförvaltningen.

– Det är jätteroligt att det fötts så många barn men det ställer kommunen inför nya utmaningar. Vi måste se över behovet av förskole- och skolplatser och andra lokaler när barnen växer upp, säger Anna-Lena Norlander Groth, utvecklingschef på skolförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista