- Sparkrav hotar domstolsväsendet, anser tingsrättslagmän

Sparkkrav och ovilja att modernisera organisationen riskerar att slå hårt mot det svenska rättsväsendet. Det skriver tre hovrättspresidenter och 18 lagmän från hela landet, däribland Arvika och Sunne, på DNs debattsida idag.

Debattförfattarna talar om ett dubbelt hot mot det svenska rättsväsendet. Dels hårda sparkkrav med minskade anslag som innebär att domstolarna i praktiken svälts ut. Dels det stora motstånd som finns mot moderniseringar och förändringar av domstolarnas organisation och struktur. Lokala intressen får inte vara en stoppkloss mot ett gott domstolsväsende i landet, skriver författarna.

Vad gäller resurser är debattörerna oroade att de insatser som faktiskt gjorts på polis och åklagare blir bortkastade om de inte följs upp i domstolarna. Där ökar lönekostnaderna och arbetsbördan, med allt fler långvariga och komplicerade rättegångar. Att då staten väljer att spara är inte ett lyckat val, står det i artikeln, som skrivits under av bland andra tingsrättslagman Jan Rebane i Sunne och hans kollega Paul Rebane i Arvika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista