Polisen

Få sexualbrott leder till åtal

1:22 min

Bara 35 procent av de sexualbrott som anmäls i Värmland leder till åtal. I hela landet är den siffran 39 procent. Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

– Det är en siffra som är förvånande låg, men det är svårt att säga vad det beror på. Dels tror jag att det är att man är försiktig när det gäller bedömningen av huruvida man ska väcka åtal eller inte, sedan räcker det inte att ord står mot ord, säger Kerstin Samuelsson som har 24 års erfarenhet av sexualbrottsmål både som advokat och målsägandebiträde.

DN:s kartläggning baseras på statistik från åklagarmyndigheten över hur många sexualbrott mot barn och vuxna som leder till åtal eller där gärningsmannen på annat sätt ställs till svars för brottet. I genomsnitt leder 39 procent av alla sexualbrottsanmälningar i landet till åtal. I Kristianstad är den siffran högst, 57 procent, medan Karlskrona har lägst andel anmälningar som leder till åtal, bara 22 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista