Efter Pliktverket:

Testerna fortsätter på Karolinen

1:37 min

Pliktverket i Karlstad finns inte sedan årsskiftet och att mönstra för att göra lumpen hör till gamla tider. Nu är det istället Rekryteringsmyndigheten som har tagit över platsen på Karolinen och ska testa personer som vill jobba inom yrkesarmén.

Tillvägagångssättet för den som ansöker om en plats i yrkesarmén är ungefär samma som för den som mönstrade till lumpen.

– De frågor som vi ställer och dem tester som vi gör är ungefär de samma. Däremot är samtalet med psykolog lite längre. Dessutom skriver inte Rekryteringsmyndigheten in folk som tidigare pliktverket gjorde till värnplikten. Det vi gör är att ge Försvarsmakten rekommendationer som de använder för att anta sökanden till sina utbildningar, berättar Birgitta Ågren, generaldirektör för Rekryteringsmyndigheten.

Hur går ansökan till?

– För den som är intresserad så finns det ett formulär att fylla i på Försvarsmaktens hemsida. Sedan kommer så småningom ett svar med en enkät som ska fyllas i. Utifrån de svaren kommer sedan ett antal personer att kallas till Rekryteringsmyndighetens kontor för ytterligare tester och frågor, säger Birgitta Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista