Karlstad

Handikappomsorgen ska utredas

"Så vi får jämförelseobjekt"
1:32 min

Den politiska majoriteten i Karlstad vill utreda förutsättningarna för att lägga ut vissa boenden inom handikappomsorg på entreprenad.

Sen tidigare så drivs flera äldreboenden och hemtjänster på entreprenad för att ge den kommunala egenregin jämförelseobjekt både vad gäller pris och kvalité.

Moderaten Marlene Lund Kopparklint är ordförande i vård- och omsorgsnämnden:

– För att skapa jämförelseobjekt även inom detta område måste ett antal boende med särskild service och även ett antal daglig verksamhet läggas ut på entreprenad. Därför har vi tagit detta initiativ, säger hon.

De som jobbar just nu, vad händer med deras jobb?

– Det är ju den största frågan. Många tror ju ”oj nu blir vi av med våra jobb”, men jag tror att detta skapar fler jobb. Som medarbetare får man dessutom möjlighet att kanske välja mellan olika företag. Jag vill i framtiden se att fler medarbetare startar egna företag och tar över och driver verksamheter inom alla omsorgsområde. Här finns det stora möjligheter till det, det ökar konkurrensen, säger hon.

Ingela Wretling, socialdemokratisk vice ordförande i nämnden:

– Det förslag majoriteten lägger nu handlar ju om att utreda förutsättningar och det måste man få göra. Men sedan beror det ju på i vilken omfattning dem tänker sig att lägga ut verksamhet, det är ju då vi får ta ställning till om vi tycker det är okej eller inte. Handlar det bara om att byta driftsform bara för att byta driftsform är det ju ingen vits. Vi vill ju i sådana fall se att det tillför något nytt, till exempel nya arbetsformer. Det får heller inte vara så att det enda som skiljer är att personalen inte får heltidserbjudande, kommenterar hon.

Jenny Tibblin
jenny.tibblin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".