I VARGENS SPÅR

Lågströmsstängsel ställer till problem

Det råder stor förvirring om hur stark ström djurägarna får använda i sina rovdjursavvisande elstängsel. Den nya EU-standarden anger en maxgräns om fem joule, men det menar många kritiker inte räcker för att skrämma bort rovdjur.

Efter att frågan varit uppe hos näringsdepartementet så ska Sverige försöka få till ett undantag från standarden. En svår och omständlig väg att gå, enligt Ingvar Eriksson, ingenjör på Svensk Elstandard, som tycker att kritikerna har vaknat väl sent.

– När man tog fram standarden så var det inte så mycket röster emot i Sverige. Kommittén som hanterar frågan om den här standarden hade ingen anledning att rösta emot eftersom ingen var emot förslaget, säger han.

Kräver mycket underhåll

Men när den nya standarden var ett faktum höjdes kritiska röster från både länsstyrelser, viltforskare och djurägare. Elsäkerhetsverket däremot var för gränsen om fem joule, eftersom olyckor med till och med dödlig utgång har inträffat med starkare aggregat.

Nackdelen med den lägre maxgränsen är att man måste hålla efter vegetationen ordentligt och klippa gräset så ofta som en gång i veckan under högsommaren för att det inte ska leda bort strömmen. Har man då många kilometer långa stängsel att hålla fria från gräs i kuperad terräng blir det inte mycket tid över till djurhållning.

Frågan borde väckts tidigare

Om fler hade engagerat sig i arbetet med att ta fram en ny EU-standard, så kanske vi inte hade haft det här problemet i Sverige nu, säger Ingvar Eriksson, på Svensk Elstandard.

– Då hade frågan med de olika verkens inställning till elstängsel kommit på bordet mycket tidigare.

Vad har du att säga till de som investerat i aggregat som inte klarar av de högre standarderna?

– Delta i standardiseringen, försök påverka framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista