Metso-jobb hotade i Karlstad

Den finländska industrikoncernen Metso tvingas genomföra ytterligare ett sparprogram. Nu kommer närmare 1.300 jobb att försvinna i Norden och Nord-amerika. Hur företagets anläggningar i bland annat Karlstad och Sundsvall drabbas blir inte klart förrän i höst.

Metsos vd Jorma Eloranta meddelade idag att det sparprogram som företaget drog igång för ett år sedan för att öka lönsamheten inte gett tillräcklig effekt. Det är främst inom pappersindustridelen som sparåtgärderna inte blivit de väntade.Nu måste företaget vidta olika åtgärder för att spara ytterligare 450 miljoner kronor per år.

Det nya sparpaketet kommer att leda till att närmare 1 300 anställda får lämna sina jobb. Hälften av jobben försvinner i rena personalneddragningar medan den andra halvan kommer att ske genom att verksamhet läggs ut på andra företag. Metso Paper har cirka 1 500 anställda i Sverige och totalt i Norden har det finländska företaget drygt fem tusen anställda.

Företagets vd Jorma Eloranta vill inte ge besked om var de nya personalnedskärningarna ska ske. Alla planer presenteras senast vid delårsrapporten den 28 oktober och först då vet de anställda i bland annat Karlstad och Sundsvall hur de kommer att drabbas av sparplanerna. (Källa: TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".