Arkivfoto:Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Säffle

Prisad skolkock föreläste

"Viktigt att få in restaurangtänk"
1:37 min

I Säffle ska skolmaten bli nyttigare. Därför är Sveriges bästa skolkock, Michael Bäckman från Annerstaskolan i Huddinge, på plats i veckan för att föreläsa och laga mat på Tegnérskolan.

– Vi behöver få in mer restaurangtänk i skolmatsköken, för personalens trivsel och för att skolbarnen ska få bättre mat. Naturligtvis är det även mer ekonomiskt fördelaktigt. Fyra års siffror från Annerstaskolan bevisar att det är billigare, säger Michael Bäckman.

Politiker och styrande som sitter på pengarna kan inte spara sig ur en kris när det gäller skolmaten, menar Michael Bäckman.

– Väljer man att investera då kommer det i förlängningen att bli billigare, är man inte rädd att ta investeringen så kommer det att vara en långsiktighet i skolmaten än vad som finns i dagens läge.

– Skolmatsalen är en av de viktigaste lärosalar vi har, det är inte en utfordringscentral, det är ett lärorum där man få lära sig hur mat ser ut och hur den smakar.

Carina Nisén, kostchef Säffle kommun, som är en av de drivande krafterna till Michael Bäckmans säfflebesök tycker att det är viktigt med nya grepp i skolmaten.

– Det gäller inte bara i Säffle, utan i hela landet. Hemlagad mat, som Michael lagar mycket i sitt kök i Stockholm har jag anammat sedan många år tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".